Inzet van drones bij ecologisch onderzoek

De Vlinderstichting doet in 2016 onderzoek naar het veenbesblauwtje (Plebejus optilete).
Veenbesblauwtje_news_detail

Volgens informatie van de Vlinderstichting is het Veenbesblauwtje een van de meest bedreigde vlinders van ons land. Om deze soort effectief te kunnen beschermen wordt nu onderzoek gedaan naar het voorkomen van het veenbesblauwtje en haar leefgebied. Daarbij worden ook drones gebruikt. Door vanuit de lucht te zoeken naar geschikt leefgebied, is het niet nodig om het kwetsbare natuurgebied te betreden.

Het Veenbesblauwtje komt nog maar op twee locaties in Nederland voor. Gefinancierd door de provincie Groningen en Diergaarde Blijdorp, bekijkt De Vlinderstichting hoe de bescherming van deze soort kan worden verbeterd.Het Veenbesblauwtje leeft op kleine oppervlakten hoogveen die omgeven zijn door bos. Ook de combinatie van planten is behoorlijk precies: het moet een combinatie zijn van lage, natte delen waar veenbes (Vaccinium oxycoccos) groeit. Dit is de plant waar de rups van eet. Daarnaast moet er gewone dophei (Erica tetralix) staan, waar de vlinders nectar kunnen drinken. 

Het onderzoek van de Vlinderstichting wordt in samenwerking met Regelink Ecologie & Landschap, FLORON, Dutch Drone Company en Hogeschool Van Hall Larenstein uitgevoerd.

Ook Eco Reest maakt, indien gewenst, gebruik van een Drone voor onderzoek. Met name op moeilijk bereikbare plaatsen in het veld of bij gebouwen is de Drone een nuttig hulpmiddel.

Voor meer informatie en voor uw vragen m.b.t. flora- en faunaonderzoek kunt u met ons contact opnemen. Dit kan ook per e-mail of via ons contactformulier.

bron: Vlinderstichting, foto: Kars Veling
« Terug naar het nieuwsoverzicht

Neemt u gerust contact op met een van onze kantoren

of vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan via ons contactformulier.

route naar Zuidwolde
route naar Appingedam
route naar Almere