Het kan als je wilt: Nederland 100 % duurzaam

Nederland kan volledig duurzaam zijn energievoorziening realiseren in 2030.

In het herziene rapport Nederland 100% duurzame energie in 2030, zet Urgenda uiteen hoe het 5 keer anders kan op het gebied van wonen, vervoer, voedsel, produceren en energie opwekken.
Het uitgangspunt van en de visie voor dit rapport is het streven naar een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in 2030, zonder gebruik te maken van olie, kolen en gas en dus zonder CO2 uitstoot. “Het kan, er zijn geen technische belemmeringen, maar nu moeten we het ook willen”, zegt Urgenda directeur Marjan Minnesma.Vooral op het gebied van industriële productie zijn grote stappen gezet en met industriële symbiose kan hele veel CO2-uitstoot worden vermeden. Een scenario voor Nederland met 100% duurzame energie blijkt goedkoper en schoner dan doorgaan op de oude voet, schept 150.000 nieuwe banen, biedt energiezekerheid en is een motor voor innovatie.

Duurzame agenda Urgenda

In de vernieuwde duurzame agenda wordt, met behulp van een duidelijk stappenplan en de bijbehorende kosten en baten, uiteen gezet hoe Nederland een 100% duurzame energievoorziening kan realiseren in 2030. Aan de hand van het Energietransitiemodel van het Nederlandse bedrijf Quintel Intelligence - mede gefinancierd en van input voorzien door onder andere Shell, GasTerra en netwerkbedrijven - is berekend wat er nodig is om deze transitie te bewerkstelligen en welke dilemma’s er zijn.

Voor meer informatie kijk op de website van Urgenda.

bron: Urgenda
« Terug naar het nieuwsoverzicht

Neemt u gerust contact op met een van onze kantoren

of vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan via ons contactformulier.

route naar Zuidwolde
route naar Appingedam
route naar Almere