Atalanta meest getelde vlinder

Begin augustus organiseerde de Vlinderstichting voor de achste keer de nationale tuinvlindertelling
Atalanta_news_detail

Uit de eerste 5000 tellingen blijkt dat de meest getelde vlinder met grote voorsprong de atalanta is: een grote zwarte dagvlinder met witte en oranje banden.
De atalanta was, met uitzondering van de noordelijke provincies, de meest getelde vlindersoort in alle provincies. De kleine vos eindigde op de tweede plaats en de dagpauwoog werd derde. Opvallend: in de noordelijke provincies waren de kleine vos en de dagpauwoog talrijker dan elders in Nederland. Ook in Vlaanderen kwam de atalanta dit weekend als de uitgesproken winnaar uit de bus.

Meer informatie? klik hier.

De atalanta is een trekvlinder die elk jaar opnieuw in het voorjaar Vlaanderen en de rest van Europa koloniseert vanuit Spanje en Frankrijk. “Ondanks het koude voorjaar wisten veel atalanta's ons land te bereiken. Het natte weer zorgde vervolgens voor een weelderige plantengroei, waardoor de rupsen zich dit jaar extra goed konden ontwikkelen. Het zijn die jonge vlinders die we afgelopen weekend konden zien rondfladderen, in grotere aantallen dan andere jaren”, zeggen Wouter Vanreusel en Chris van Swaay, vlinderexperts van Natuurpunt en De Vlinderstichting.

Tijdens de recente zachte winters probeerde een deel van de atalanta’s in Nederland en Vlaanderen te overwinteren. Dat lukt echter slechts in beperkte mate. De atalanta blijft vooralsnog een echte trekvlinder. “Toch is niet uit te sluiten dat dit gedrag in de toekomst gaat veranderen onder invloed van de klimaatverandering”, aldus nog Vanreusel.

bron: Vlinderstichting (tevens foto)
« Terug naar het nieuwsoverzicht

Neemt u gerust contact op met een van onze kantoren

of vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan via ons contactformulier.

route naar Zuidwolde
route naar Appingedam
route naar Almere