Kerkuilen brengen lente

Vogelbescherming Nederland heeft de camera’s van Beleef de Lente al aangezet, want ook in februari is er bij verschillende vogels genoeg te beleven.
Tyto_alba_ssp_guttata_10_kerkuil_saxifraga-martin_mollet_news_detail

Zo wordt er bij de kerkuilen al volop gepaard op www.beleefdelente.nl.

Wie naar de site gaat en bij de kerkuilen een kijkje neemt, ziet daar (meestal) twee uiltjes liefelijk bij elkaar zitten. We zien ze kroelen, we hebben ze zelfs zien paren. Het plaatje wekt de indruk dat het oude bekenden van elkaar zijn. Of dat echt zo is, is onbekend. De kerkuilen zijn ongeringd, waardoor we niet weten of ze al eerder een paartje vormden of hoe oud ze bijvoorbeeld zijn. Een gemiddelde kerkuil wordt 3 à 4 jaar oud. De kans is dus groot dat er wisselingen van de wacht hebben plaats gevonden. Oók in een nestkast waar vogels al jarenlang trouw broeden.

In ieder geval zien we voor de camera’s nu een paartje dat hard aan een innige band werkt. Het knuffelen en paren versterkt die band. Dat betekent echter nog niet dat we kunnen gaan aftellen tot het leggen van de eieren. In de praktijk komen er pas eieren als het mannetje bewezen heeft genoeg prooi aan te kunnen dragen en daar gaan wel zo’n 4 tot 6 weken overheen.

De kerkuilen zorgen ervoor dat we, ondanks het weer, toch volop in de lentesfeer zitten!

Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld ecologisch onderzoek, dan kunt u contact opnemen met ons opnemen via 0528-373982, of via ons contactformulier.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Neemt u gerust contact op met een van onze kantoren

of vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan via ons contactformulier.

route naar Zuidwolde
route naar Appingedam
route naar Almere